· 

Geld besparen

Aan het einde van je inkomen heb je nog een stukje maand over. Hoe is dat toch iedere maand weer mogelijk. Dit is de vraag die vele mensen zich iedere maand weer afvragen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

 

  • ·         Schulden uit het verleden
  • ·         Hoge uitgaven
  • ·         Hoge vaste lasten
  • ·         Weinig inkomen

 

 


Je kunt niet zomaar, zonder plan,  aan alle oorzaken gaan werken.

Om geld te kunnen besparen is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven.
Dit kun je op verschillende manieren doen.

Ben je niet handig met de computer? Koop dan gewoon een schriftje waarin je jouw inkomsten en uitgaven tegenover elkaar zet. Schrijf daarbij wel alles op. Ook als je geld in een collectebus doet of een kopje koffie drinkt bij een koffietentjes.

Dit kun je ook doen in een excel sheet of in een digitaal kasboek.

Een mooie GRATIS tool daarvoor is https://www.afaspersonal.nl/kasboek

Op deze manier creëer je inzicht in de inkomsten en uitgaven patroon. Daarna kun je gaan sturen op de cijfers.

 

Overleg eens met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten. Een vergelijkbaar huis, kinderen, werk etc.

Vergelijk eens de uitgaven aan energie, verzekeringen, huur of hypotheek, subsidies etc. en kijk eens waar jij op zou kunnen besparen of meer inkomsten uit zou kunnen genereren.

 

Schulden uit het verleden: Deze zijn ontstaan en is niets meer aan te doen volgens velen. Maar dat is niet altijd waar. Door soms hoge rentes en boetes lijken deze schulden soms alleen maar groter te worden. Ga dan in overleg met de schuldeiser om tot een acceptabele betaling te komen. Soms kan de rente verlaagd worden of een eenmalige afkoopsom betaald worden.

 

Hoge uitgaven: Je kunt niet op alle uitgaven bezuinigen maar als je alles op een rijtje zet krijg je inzicht en zie je dat er vaak onnodige uitgaven gedaan worden. Bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift die bijna niet wordt gelezen of een te duur telefoonabonnement, hoge energie kosten etc.

 

Hoge vaste lasten: Vergelijk jouw hypotheek, verzekeringen etc. eens met die van je vrienden en overleg eens met de hypotheekverstrekker of dit goedkoper kan. Kijk daarbij ook eens naar andere leveranciers dan de verzekeraar waar je al jaren mee samen werkt. Dat zet alles weer eens op scherp en kan een behoorlijk voordeel opleveren.

 

Weinig inkomen: Natuurlijk kan niet iedereen zomaar naar de uitkerende instantie of werkgever stappen om meer geld te vragen. Soms is dat wel mogelijk. Je kunt natuurlijk wel kijken of er een beter betaalde baan voor jou handig zou kunnen zijn. Is er nog ergens subsidie te halen? Kan een van de partners meer gaan werken? Is een bijbaan een optie? Denk niet te veel in de beperkingen maar zoek eens naar mogelijkheden.

 

Succes met het structureren van je geldstroom